Guides, artikler og gode råd
Tidsbegrænsede lejeaftaler
Der hersker mange forskellige myter omkring tidsbegrænsninger i lejeaftaler. Vi gennemgår i denne artikel lejelovens krav til det tidsbegrænsede lejemål, samt hvad man skal være særligt opmærksom på som lejer og udlejer. Dermed kan I undgå misforståelser omkring jeres lejemål og jeres lejekontrakt.
Få et højere bundfradrag for din udlejning
I 2021 blev det bestemt, at udlejere kan hæve deres bundfradrag, hvis de udlejer gennem en tredjepart. Sammen med LEJKA, kan dit bundfradrag derfor stige fra 12.700 til 32.300 kroner. Det betyder at din skattefrie indtjening kan blive hævet med 19.600 kroner. Læs med, og bliv klogere!
Gode råd om indflytningssyn og indflytningsrapport
Med et indflytningssyn og en indflytningsrapport kan langt de fleste konflikter mellem udlejer og lejer undgås. I denne artikel finder du gode råd og information omkring processen. Du kan også læse om LEJKAs gratis, digitale indflytningsrapport, som er nem at udfylde under indflytningssynet.
Gode råd om fraflytningssyn og fraflytningsrapport
Med et fraflytningssyn og en fraflytningsrapport kan udlejer og lejer opnå et fælles udgangspunkt for hvordan et lejemål skal istandsættes. LEJKA tilbyder jer en guide med gode råd, så I kan undgå konflikter. Læs med her, så I kan tage afsked med hinanden på en god måde.
Opsigelse af lejeaftale
En opsigelse af en lejeaftale vil finde sted, når udlejer eller lejer ikke længere ønsker at fortsætte lejeforholdet. Der er dog mange forskellige regler for opsigelse for henholdsvis udlejer og lejer. Reglerne afhænger også af hvilket lejemål der opsiges. Læs med her, for at blive klogere!
Forskellen på opsigelse og ophævelse
Der kan være flere forskellige årsager til at en lejeaftale skal slutte. Nogle gange er det en fælles beslutning mellem udlejer og lejer, og andre gange er det ikke. Om en lejaftale opsiges eller ophæves har hertil stor betydning for lejemålet. Læs denne artikel, og bliv klogere på opsigelse og ophævelse.
Fremleje af lejemål
At fremleje vil sige at lejer udlejer et lejemål, som ikke er ejet af lejer. Det kan være en hel bolig eller et værelse i boligen. Fremleje er en af de mest almindelige måder at udleje på i dag. Ikke desto mindre er der mange regler og betingelser for fremleje. Læs med i denne artikel, og bliv klogere på din fremlejesituation.
Hvornår kan lejen hæves / forhøjes?
Der er forskellige situationer, hvor det som udlejer er tilladt at forhøje lejers husleje. Det er dog vigtigt, at man varsler lejer i god tid. Eksempelvis kan en huslejestigning forekomme, når det lejedes værdi stiger. I denne artikel kan du læse om 5 situationer, hvor huslejen må blive hævet.
Husleje i uregulerede og regulerede kommuner
Din husleje er ofte påvirket af, om du bor i en reguleret eller ureguleret kommune. Regulerede kommuner giver en bedre beskyttelse til lejerne, når det kommer til nedsættelse af leje, da der her gælder flere regler. Læs med for at blive klogere på hvad din kommune betyde for din leje.
Nedsættelse af husleje i særlige lejemål
Man kan som lejer få nedsat sin husleje, når man bor i et særligt lejemål. Bor man for eksempel i et lejemål med en beboerrepræsentation, eller i en ustøttet privat lejebolig, gælder der nogle særlige regler. Reglerne påvirker hvor høj huslejen må være, og hvordan en sag om lejenedsættelse kan føres.
Alt du skal vide om forældrekøb
At blive en del af boligmarkedet kan være svært, når man er ung og skal til at finde sin første bolig. Det gælder især de store danske studiebyer. Denne store efterspørgsel, kan medføre højere og ringere økonomiske vilkår for mange lejere. Så hvad kan du gøre for at undgå det?
Skal huslejen sættes ned?
Mener man som lejer, at ens husleje er for høj, er det vigtigt at reagere hurtigt. Hvis man venter for længe, bliver ens chancer for at få nedsat sin husleje nemlig forringet. Dette skyldes at passivitet i størstedelen af lejeforholdet ikke accepteres af Huslejenævnet. Læs med her, for at blive klogere.
Lejers ansvar for skader i et lejemål
Som lejer har man et ansvar for det lejemål, man bor i. Derfor skal både lejer og andre, som befinder sig i lejemålet, behandle det forsvarligt. Misligholdes eller skades lejemålet, vil udlejeren kunne rejse et erstatningskrav for skader. Dette gælder også hvis skader er forvoldt af andre end lejeren selv.
Når der er opstået skader i lejemålet
Opstår der skader i et lejemål, skal man straks anmelde skaderne til udlejeren. Hvis man venter for længe med at anmelde skaderne, kan man nemlig risikere at blive erstatningsansvarlig. Det er derfor vigtigt at lejer kontakter udlejer hurtigst muligt efter skaden er sket.
Lejers etablering af antenne og kabler
Når man som lejer vil etablere en antenne eller kabler på en ejendom, gælder der forskellige regler. Blandt andet kan udlejer kræve et depositum der skal dække udgifter til nedtagning af antennen og reetablering af ejendommen. I nogle tilfælde kan lejer altid kræve at etablere en antenne og kabler.
Flere lejere vil etablere antenne eller adgang til kommunikationstjenester
Når flere lejere i en ejendom vil etablere et antenneanlæg eller adgang andre til kommunikationstjenester, kan udlejeren kræve, det bliver gjort i forening. Herefter skal lejerne vælge bestyrelse og formulere vedtægter. Hvis kravene ikke mødes, kan udlejer kræve at en antenne skal nedtages.
Lejeren foretager sædvanlige installationer
Vil en lejer lave sædvanlige installationer som vaskemaskine, opvaskemaskine eller køleskab, har lejeren ret til dette, medmindre udlejeren dokumenterer, at ejendommen ikke kan klare installationen. Lejeren vil være erstatningsansvarlig, hvis installationen laver skader på lejemålet.
Lejeren vil installere hjælpemidler i lejemålet
Hvis kommunen kommunen garanterer betaling af reetableringsudgifter, har en lejer ret til at installere hjælpemidler, som kan afhjælpe fysiske udfordringer. Sker installationen på fællesarealer skal lejer og udlejer prøve at nå til enighed om hjælpemidlernes placering.
Lejerens ændringer af lejemålet
Man har som lejer flere muligheder for at foretage ændringer i et lejemål. Nogle ændringer kræver ikke udlejerens samtykke, mens andre gør. Vælger man som lejer at lave ændringer, skal man være klar over, at det kan få økonomisk betydning ved fraflytning eller hvis ændringerne forårsager skade i lejemålet.
Udlejer og lejer skal sørge for god orden i ejendommen
Som udlejer og lejer er det et fælles ansvar at sørge for, at der er god orden i ejendommen. Det vil sige, at man som udlejer har et ansvar for, at beboerne i ejendommen føler sig trygge, mens man som lejer har et ansvar for, at ejendommens husordensforskrifter bliver overholdt.
Udlejers varsling af arbejder i lejemålet
Hvis udlejer vil foretage reparationer eller renoveringer i et lejemål, skal lejer varsles om dette. Er reparationerne imidlertid presserende, er udlejeren berettiget uden varsel. Bliver udlejerens arbejde ikke udført tilstrækkelig hurtigt, kan det medføre en lejenedsættelse, mens arbejdet står på.
Meddelelser undtaget for digital kommunikation
Meddelelser mellem lejeren og udlejeren kan være undtaget for digital kommunikation. Det kan enten følge af en parts fritagelse for digital post eller et generelt forbud mod at sende visse dokumenter digitalt. Sender man alligevel digitale dokumenter, vil disse ikke få retsvirkning.
Digitale meddelelser mellem lejeren og udlejeren
I nyere lejeforhold vil kommunikation gennem digitale medier oftest have samme gyldighed som fysiske dokumenter. For ældre lejeaftaler er den digitale kommunikation imidlertid ikke en selvfølge, og en aftale mellem lejer og udlejer kan være nødvendig, før digitale dokumenter har retsvirkning.
Skriftlighed i lejeforholdet
Lejeaftaler mellem lejeren og udlejeren kan i en lang række tilfælde indgås både mundtligt og skriftligt. Om de indgås mundtligt eller skriftligt vil som udgangspunkt ikke have betydning for, om aftalerne er bindende. Det kan dog få betydning for, hvad man kan bevise, hvis man skulle ende i en lejesag.