Gode råd om indflytningssyn og indflytningsrapport

Med et indflytningssyn og en indflytningsrapport kan langt de fleste konflikter mellem udlejer og lejer undgås. I denne artikel finder du gode råd og information omkring processen. Du kan også læse om LEJKAs gratis, digitale indflytningsrapport, som er nem at udfylde under indflytningssynet. 

Skærmbillede 2023 06 21 235638 (1)

Hvorfor indflytningssyn og indflytningsrapport?

Det er vigtigt at fastlægge og dokumentere et lejemåls stand ved indflytning - for lejer såvel som udlejer. Herved undgår begge parter at skulle bevise standen senere hen, og potentielt mange år efter. Ved fraflytning gør dokumentationen i rapporten det nemmere at afstemme forventninger i forhold til fordeling af depositum ved istandsættelse. Med et indflytningssyn og en indflytningsrapport kan mange konflikter mellem udlejer og lejer derfor undgås!

Hvad er en indflytningsrapport?

En indflytningsrapport er et juridisk bindende dokument mellem udlejer og lejer, som dokumenterer standen på et lejemål ved indflytning. Er lejemålet eksempelvis nymalet, vil dette fremgå af rapporten. Hvis der derfor opstår skader på lejemålet, kan dette senere dokumenteres med indflytningsrapporten. Dermed undgår udlejer og lejer at blive uvenner samt at bruge tid på uoverenstemmelser ved fraflytning. Hos LEJKA ser vi at uenigheder som disse kan ende i retten hvilket både kan være en omkostningstung og langsommelig proces. Hvis man husker indflytningsrapporten, kan uenighederne undgås.


3 gode råd til en indflytningsrapport

 1. TAG BILLEDER! Dokumenter lejemålets stand. 
 2. VÆR GRUNDIG! Beskriv lejemålet nøje. 
 3. BRUG LEJKA! Vi tilbyder en genial, gratis og digital indflytningsrapport, som nemt kan udfyldes under indflytningssynet. 

Tjekliste til indflytningsrapport

Det kan være svært vide hvad man skal lægge mærke til under et indflytningssyn. Ofte kan man komme til at springe detaljer over, som man overser i farten. I LEJKAs digitale indflytningsrapport har vi sørget for at få det hele med. For en god ordens skyld har vi også lavet en tjekliste, der beskriver hvad I skal tage højde for.

 • Tag billeder af vægge
 • Tag billeder af loft
 • Tag billeder af fliser
 • Tag billeder af toilet
 • Tag billeder af håndvask (+ noter tæthed)
 • Tag billeder af brusearmatur (+ noter funktion)
 • Tag billeder af vinduer (+ noter tæthed)
 • Tag billeder af stikkontakter (+ noter funktion)
 • Tag billeder af radiatorer (+ noter funktion)
 • Tag billeder af køkkeninventar (+ noter funktion)
 • Tag billeder af altan (+ noter stand)


Hvad er et indflytningssyn?

Hvis man udlejer mere end ét lejemål, er man forpligtet til at afholde et indflytningssyn, jf. Lejelovens §9. Dog anbefales et fælles indflytningssyn og en indflytningsrapport til alle lejemål. Processen skaber en dialog og et fælles overblik for udlejer og lejer, som er et godt udgangspunkt for at undgå konflikter om lejemålet.

Hvis udlejer afholder indflytningssynet og udarbejder indflytningsrapporten alene, skal rapporten udleveres til lejer inden for 14 dage (OBS: den skal udleveres inden lejerens indflytning). Rapporten skal sendes i en digital version, og lejer skal kvittere skriftligt for at have modtaget den. Dette kan lejer eksempelvis gøre via mail. LEJKA gør det nemt at leve op til kravene med en gratis, digital indflytningsrapport, som er tilgængelig for både udlejer og lejer på lejka.dk. Rapporten underskrives af udlejer og lejer via NemID.

14-dages fristen
Når lejer skriver under på indflytningsrapporten, er det blot en kvittering for at have modtaget den. Lejer behøver ikke være enig i rapportens beskrivelser, for at skrive under. Efter indflytning har lejer en frist på 14 dage til at komme med indsigelser. Hvis lejer opdager mangler i lejemålet som ikke fremgår af rapporten, skal disse dokumenteres, og sendes digitalt til udlejer inden for 14 dage.


Hvorfor bruge LEJKAs indflytningsrapport?

LEJKA har gjort det nemt, sikkert og gratis at lave en digital indflytningsrapport. Rapporten kan udarbejdes under indflytningssynet, via. telefon, tablet eller computer, så du nemt kan dokumentere lejemålets stand. Det tager kun 15 minutter! Klik på billedet.

Hvordan gør man?
Man skal blot følge vores online formular, og udfylde felterne som det er forklaret.
Du kan se et eksempel på en udfyldt indflytningsrapport lige her.

Det er vigtigt at man udfylder felterne fra start til slut, samt husker at tage billeder af lejemålets forskellige forhold. Herigennem kan man være sikker på at undgå mangler i rapporten. Efter udfyldelse sendes dokumentet til underskrift via NemID. Når udlejer og lejer har underskrevet, vil rapporten være tilgængelig for begge parter på Mit LEJKA, sammen med vores andre smarte online værktøjer.

Fraflytningssyn og fraflytningsrapport

Når lejemålet skal fraflyttes af lejer, skal der afholdes et fraflytningssyn og udarbejdes en fraflytningsrapport. Her er det en rigtig god ide at tage udgangspunkt i indflytningsrapporten, da denne dokumenterer lejemålet før beboelsen. Ved fraflytning er det nemlig helt afgørende at sammenligne med lejemålets stand før indflytning. Herigennem danner man et fælles udgangspunkt for hvad der skal istandsættes og hvem som er ansvarlig. Du kan læse mere i vores artikel om fraflytningssyn og fraflytningsrapport herunder!

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til indflytningssyn og indflytningsrapport, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi kan hjælpe med en gratis gennemgang af rapporten, samt rådgivning i forbindelse med udfyldelse. LEJKAs juridiske rådgivere kender alle de vigtige elementer og faldgrupper i indflytningsrapporten. Derfor er gratis, juridisk rådgivning en god ide, hvis du vil være sikker på din indflytningsrapport er udfyldt korrekt.

Klik på telefonen, for at få fat i os!