Rådgivning til udlejere og lejere

Administrer lejekontrakten digitalt

Vi hjælper med at udforme lejekontrakten korrekt, så den lever op til gældende krav i Lejeloven. Når aftalen er underskrevet, uploades den til Mit LEJKA, hvor udlejer og lejer altid har nem, hurtig og sikker adgang til at læse, downloade og udskrive den.

Skærmbillede 2023 06 21 164233

Omdrejningspunktet for alle lejeforhold er den aftale, der indgås mellem udlejer og lejer - altså lejekontrakten. Den er næsten altid baseret på den såkaldte typeformular A9, som er en autoriseret standardkontrakt for privat udlejning. Bruger man dén, er man som udgangspunkt på sikker grund - med mindre man laver tilføjelser eller undtagelser i § 11 (særlige vilkår). Det er iøvrigt det eneste sted, man må tilføje noget i standardkontrakten. Retter man andre ting, kan hele kontrakten ende med at blive kendt ugyldig!

Det er ikke forbudt i Danmark at lave sig egen lejekontrakt. Ja, en kortfattet aftale på bagsiden af en serviet er faktisk lovlig, så længe den ikke er i strid med reglerne i Lejeloven. Udlejer du et enkelt værelse i din egen bolig - f.eks. en ejerlejlighed - er der ikke noget lovkrav om en skriftlig aftale. Du skal derimod altid lave en skriftlig aftale, hvis du selv lejer boligen og fremlejer et værelse.

Vi må dog på det kraftigste fraråde hjemmestrikkede lejeaftaler, da de simpelthen medfører alt for mange faldgruber og kan være næsten umulige at gennemskue. Og et lejeforhold helt uden en nedskreven aftale er ganske enkelt opskriften på en katastrofe!

Når du som udlejer tilmelder dig LEJKA og lader os beskytte depositummet i lejeperioden, stiller vi en stribe værktøjer og funktioner til rådighed. Kort sagt gør vi det muligt at administrere alle dine lejeforhold online - og det er gratis for både dig og dine lejere.

Husk derfor at tilføje følgende i lejekontraktens § 11 om særlige vilkår:

"Det er aftalt mellem udlejer og lejer, at lejer indbetaler depositum og eventuelt forudbetalt leje til LEJKA ApS”.

Som nævnt anbefaler vi, at alle lejekontrakter, der deles på Mit LEJKA, er baseret på den godkendte typeformular A9, som lever op til Lejelovens bestemmelser. Før du uploader og deler en lejekontrakt, skal den godkendes og underskrives af begge parter.

For at uploade en lejekontrakt skal du blot gøre følgende:

1. Log ind på Mit LEJKA og vælg det ønskede lejemål.

2. Klik på "Dokumenter og billeder" (på oversigten kan du se, hvilke filer, der allerede findes).

3. Under "Lejekontrakt" kan du trække dokumentet ind eller klikke på "Vælg" for at søge på din computer.

4. Når dokumentet er uploadet, vises det i oversigten for både udlejer og lejer.

Vi anbefaler formatet PDF, da det er låst og ikke kan redigeres (i modsætning til f.eks. Word-filer).