Rådgivning til lejere

Tjekliste før du flytter ind

Starten på et lejeforhold kan få betydning for dig i lang tid fremover. Jo bedre du er forberedt, desto større er chancen for, at du kan navigere uden om de typiske faldgruber og nyde dit nye hjem i fulde drag. Her er syv vigtige ting, du skal huske, før du flytter ind.

Skærmbillede 2023 06 21 120901

1. Indbetal depositum og forudbetalt leje til LEJKA

Depositummet er vel nok det, der skaber størst frustration og flest konflikter mellem udlejere og lejere. Langt de fleste udlejere er hæderlige mennesker, men der kan alligevel opstå uenighed ved fraflytning, når udlejer skal vurdere skader, slitage og behov for renovering. Kun ved at beskytte depositummet hos os, er du sikker på at få det tilbage, og at den forudbetalte leje bliver anvendt korrekt. Derfor skal du oplyse udlejeren om, at du ønsker at indbetale depositum og eventuelt forudbetalt leje til LEJKA.

Din udlejer skal huske at indsætte følgende i lejekontraktens § 11 om særlige vilkår:

"Det er aftalt mellem udlejer og lejer, at lejer indbetaler depositum og eventuelt forudbetalt leje til LEJKA ApS”.

Vi beskytter dit depositum (og evt. forudbetalt leje) i hele lejeperioden, Når du skal flytte ud, kan din udlejer trække et beløb fra til f.eks. renovering eller udbedring af skader - men som udgangspunkt er depositummet dit. Når vi beskytter pengene, er du sikker på at få dem udbetalt korrekt. Du undgår desuden, at din udlejer beholder mere, end han kan godtgøre, til f.eks. udbedring af skader.

2. Læs lejekontrakten grundigt igennem

Det er meget vigtigt, at du gennemgår, tjekker og forstår din lejeaftale, inden du skriver under. Din lejekontrakt danner grundlaget for din udlejers (eller din udlejers bureau/agents) forventninger til dine forpligtelser, mens du lejer boligen. En grundig gennemgang af kontrakten giver dig en indikation af, hvad du skal gøre for at undgå grus i maskineriet. Hvis du ikke kan finde din lejekontrakt eller oversigten over inventar, skal du bede din udlejer eller agent om at sende dig en kopi, eller uploade dokumentet til Mit LEJKA.

Vær særligt opmærksom på § 11 i din lejekontrakt - det er nemlig under dette punkt, at alle vigtige tilføjelser og undtagelser fra de almindelige regler skal fremgå. Du skal bl.a. være meget opmærksom på, om lejemålet overtages istandsat eller ikke-istandsat, da det kan have stor betydning for de udgifter, du pålægges ved din senere fraflytning.

3. Gode råd om indflytningssyn

I forbindelse med din indflytning gennemgår du boligen sammen med din udlejer. Her skal I lave en  indflytningsrapport. Vi anbefaler at bruge LEJKAs, da den er gratis, digital og indeholder alt det som du skal være opmærksom på. Vær grundig! Det kan i sidste ende få stor betydning for, hvor meget af dit depositum, du får tilbage, når du flytter ud. 

Du kan læse mere i vores artikel om indflytningssyn og indflytningsrapport.

Indtjekning sker, når du og din udlejer (eller udlejningsagent) aftaler betingelserne for ejendommen ved starten af ​​lejemålet. Det sker normalt, efter at du har fået udleveret nøglerne. Det kan være en formel indtjekning sammen med din udlejer, eller det kan være din egen gennemgang af inventaret før du flytter ind. I begge tilfælde er det din mulighed for at bemærke noget, der eventuelt adskiller sig fra den opgørelse, du har leveret. Den bedste dokumentation er f.eks. daterede fotos med ændringer noteret klart og præcist - og underskrevet af begge parter. Dette vil hjælpe, når du drøfter potentielle fradrag i dit depositum ved fraflytning.

Hvis du er i tvivl om noget, eller hvis du mener, at det kan være nødvendigt med reparationer, skal du fortælle det til din udlejer eller udlejningsagent så hurtigt som overhovedet muligt. Følg op via e-mail eller brev - og husk at gemme en kopi. Det kan nemlig vise sig at være det afgørende bevis ved slutningen af ​​lejeperioden, hvis der opstår uenighed om tilbagebetaling af dit depositum.

Kommunikationen på dette tidlige tidspunkt kan sætte tonen for forholdet til din udlejer eller udlejningsagent.

4. Husk at tage billeder af lejemålet

Du gør dig selv en stor tjeneste ved at tage billeder af lejemålets fejl og mangler, når du flytter ind. Så kan du senere dokumentere, at det ikke var dig, der var skyld i dem. Det kan få stor betydning for, hvor meget af dit depositum din udlejer kan tilbageholde.

Billeder kan med fordel uploades og deles med din udlejer på Mit LEJKA.

5. Orienter dig om din vedligeholdelsespligt

Som lejer er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad din vedligeholdelsespligt dækker over. Det har betydning for, hvad din udlejer kan kræve istandsat ved fraflytning. Du kan finde mere information om dette i lejekontraktens § 8 og eventuelle tilføjelser i § 11.

6. Ejer udlejer boligen eller fremlejer han den?

Inden du skriver under på lejekontrakten, bør du sikre dig, at udlejeren rent faktisk ejer boligen. Det kan du tjekke på www.ois.dk. Du kan også spørge naboerne eller - endnu nemmere - se hvilket navn der står på dørskiltet. Hvis udlejeren selv lejer boligen, er det ikke sikkert, at han må fremleje den til dig. Spørg eventuelt udlejeren, om du må se hans tilladelse til at fremleje.

7. Indberet fejl og mangler inden 14 dage

Når du flytter ind og kommer ordentligt på plads, lægger du muligvis mærke til fejl og mangler, som du ikke var opmærksom på tidligere. Indflytningssynet kan ofte foregå hurtigt, og der er meget at holde øje med. Måske var der ting, som på overfladen så fine ud, men som ved nærmere eftersyn er mangelfulde. Dem har du 14 dage til at finde, dokumentere og indberette til din udlejer.