Rådgivning til udlejere

Spot den rette lejer for dig

Seks gode råd til, hvordan du spotter den person, som er den bedst lejer for dig.

Skærmbillede 2023 06 21 162503

Hår i badet og højrøstede telefonsamtaler. Listen er lang hvis man først er blevet irriteret på sin lejer. Det som er en lille ting for lejeren er måske et no-go for dig som udlejer.

Selvom en lejekontrakt gennem LEJKA kan spare dig for mange ærgelser, så er det ikke alt, der kan skrives ind i kontrakten eller forudses. Det gælder især kemien mellem dig og din lejer, og hvordan I håndterer de små forskelle og uenigheder, der kan opstå.

Her tre gode råd til, hvad du bør spørge dig selv om for at spotte den rette lejer:

 1. Er du overvejende indadvendt eller udadvendt?

  Om du mest er indadvendt eller udadvendt har en betydning for, hvem du vil trives godt sammen med. Forventer du fx at lejeren er lige så social som dig selv, kan det være noget af en nedtur, hvis vedkommende kun forlader sit rum for at gå i bad.

 2. Hvad er dine krav til oprydning og rengøring?

  Den rengøringsstandard du synes er den naturligste i verden er måske fremmed for din lejer. Forklar på forhånd, hvordan du kan lide det. Vær ærlig med de små ting, som du med sikkerhed ved, vil irritere dig. Sig det første gange du ser det skrider i stedet for at samle til bunke indtil du er irriteret nok.

 3. Hvad er formålet med at du lejer ud?

  Hvis det alene handler om at kradse nogle penge ind, er det jo fair nok. Men sætter du huslejen maksimalt højt kan det begrænse antallet af potentielle lejere. Hvis du samtidig ønsker noget socialt sammen med lejeren bliver det sværere at finde den rette.

Tre gode råd til, hvad du bør spørge din lejer om for at finde den rette:

 1. Hvilke interesse har din lejer udover sit studie eller arbejdsliv?

  Med det spørgsmål får du også indblik i, hvor sociale de er. Hvis det fx er en meget social person er det værd vide på forhånd, så du ikke bliver overrasket, hvis der ofte er fremmede i køkkenet eller overnattende. Det kan du dog også lave regler for i lejekontrakten.

 2. Hvordan har din lejer det med rengøring i det daglige?

  Spørg ind til deres rengøringsstandard, hvis du går op i det. De fleste siger selvfølgelig, at de gerne gør rent, men prøv at få et indtryk af, om de bare vil leve op til dine krav eller om de selv synes det er rart, at der er rent.

 3. Hvad er deres motivation for at leje noget hos dig?

Selvom alle gerne vil have et sted at bo i, så er der mange beslutninger involveret i, hvor og hvordan man vælger at bo. Spørg til, hvad der har fået lejeren til vælge netop dit lejemål og dig. På den måde kan du bedre vurderer, om der er overenstemmelse imellem jeres forskellige ønsker.