Rådgivning til lejere

Syv gode råd før du skriver under

Du har fundet den perfekte bolig. Huslejen er attraktiv. Og du svinger godt med udlejeren. Men inden du sætter din underskrift på lejekontrakten, skal du tænke dig godt om! Vi gennemgår her de syv vigtigste ting, du altid skal tjekke, før du skriver under.

Skærmbillede 2023 06 21 120440

1. Se boligen før du skriver under

Mange lejere føler sig presset til at skrive under hurtigt, fordi de frygter, at boligen går til en anden. Hold hovedet koldt og sørg for at få fremvist boligen "i virkeligheden" - ikke kun billeder. På dén måde sikrer du dig, at der er tale om et reelt lejemål og ikke svindel.  

2. Ejer udlejeren faktisk boligen?

Inden du skriver under, bør du sikre dig, at udlejeren rent faktisk ejer boligen. Det kan måske virke en smule akavet at spørge om dokumentation, men det kan godt betale sig. Og hvis udlejeren er den, han siger, vil han sikkert synes, at det er helt i orden.

3. Tjek depositum og forudbetalt leje

Udlejer må opkræve et depositum, der svarer til højst tre måneders husleje, samt op til tre måneders forudbetalt husleje plus den første måneds leje. Sammenlagt må udlejer altså maksimalt opkræve det, der svarer til syv måneders husleje, når du flytter ind. Ved værelsesudlejning er det kun 1 måneds forudbetalt leje, som må opkræves. 

4. Nærlæs lejekontrakt

Læs kontrakten grundigt igennem, før du skriver under. Står der noget mærkeligt, er det sikkert ikke fordi udlejer prøver at snyde dig - det kan være en simpel fejl. Sørg for at få det rettet, og hold dig aldrig tilbage fra at spørge udlejeren, hvis du er i tvivl om noget. Du kan også altid kontakte os her hos LEJKA, hvor vi tilbyder gratis gennemgang og hjælp til din lejekontrakt.

5. Brug en standardkontrakt

Vi anbefaler altid at bruge den såkaldte typeformularer, dvs. en autoriseret standardkontrakt. For privat udlejning er typeformular A9 den mest udbredte. Vi tilbyder en 100% korrekt digital, gratis lejekontrakt. Den kan hurtigt udfyldes og underskrives med NemID.

6. Afsnittet om særlige vilkår

Under § 11 i standardkontrakt A9 kan udlejeren tilføje særlige vilkår, altså punkter som afviger fra lejelovens udgangspunkt. Vær opmærksom på, at ulovlige vilkår eller vilkår, der ifølge lejeloven ikke kan fraviges til skade for lejeren, altid vil være ugyldige.

7. Overfør aldrig til et udenlandsk kontonummer

Nogle gange bliver man som lejer anmodet om at overføre pengene til en udenlandsk konto. Får man ikke registrerings- og kontonummer at overføre til, men derimod en IBAN- og en SWIFT-kode, kan man være sikker på, at der er tale om et udenlandsk kontonummer. Som tommelfingerregel skal man undlade at overføre penge ud af landet. Det er trods alt et lejemål i Danmark, der er tale om.

Og så lige et bonustip: Som lejer har du ikke nogen fortrydelsesret, når du først har skrevet under på lejekontrakten. Din underskrift er juridisk bindende - også selv om du ikke er flyttet ind endnu. Så husk at læse hele kontrakten grundigt, før du skriver under.